Hörselgångseksem

Du kan få eksem i öronen om du petar eller irriterar hörselgångarna med något så som hårnål, tops, vatten eller för intensiv rengöring. Detta kan leda till att det kliar i öronen och även att det svullnar upp och rinner ut vätska.


hörselgångseksem

Det är viktigt att du inte petar för långt in i örat när du rengör dina öron.

Vad är hörselgångseksem? 

Vid hörselgångseksem så har du fått en inflammation i hörselgången. Huden i hörselgången är väldigt tunn och allt som nöter eller irriterar huden där inne kan orsaka hörselgångseksem.

Symptom vid eksem i öronen

Oftast känns det bara som att det kliar lite i hörselgången. Men vid svårare fall kan det till och med göra ont.

Hörselgången kan svullna och det kan rinna illaluktande sekret ut från örat. Hörsel kan också bli sämre. Du bör söka vård för detta.

Men om örat även blir rött, varmt och svullet samtidigt som du får huvudvärk och feber ska du söka vård direkt. Då kan du ha fått en infektion.

Orsaker – när något irriterar huden i örat

Huden inne i hörselgången är väldigt tunn och kan skadas om du petar där inne med exempelvis en hårnål eller något annat hårt. Eller om huden gnuggas hårt.

Huden kan också skadas av öronproppar, hörapparater, om du badar eller rengör för mycket.

Klia dig inte inne i örat, trots att det kliar. Då kan klådan bara öka. Vissa kan även vara allergiska mot det som de petar sig med i örat.

Behandling med salva eller droppar

Om du har hörselgångseksem så får du en salva eller örondroppar med kortison. Om du har vätskande eksem så kan du även behöva bakterie- och svampdödande medel.

Försök under behandlingen att undvika att vatten kommer in i öronen. Och låt bli att klia tillbaka – trots att det kliar.

Vanligt med återfall

Har du en gång fått eksem i hörselgången så är det väldigt vanligt att du får detta igen. Därför är det viktigt att du som en gång haft hörselgångseksem förebygger besvären.

Detta gör du genom att undvika vatten i öronen och att inte pilla med något inne i hörselgångarna.