Kristallsjukan

Kristallsjukan ger kraftig yrsel. Detta är inte farligt. Däremot kan det kännas väldigt konstigt och många blir rädda första gången de drabbas.


kristaller i örat

Vid kristallsjukan så upplever du plötslig kraftig yrsel och illamående. Detta är inget farligt och kommer att gå över inom en minut.

Symptom på kristallsjukan

Du känner dig snurrig när du rör på huvudet. Du kan må illa och få kraftig yrsel. Det kan påminna om åksjuka.

Dessutom får du dålig balans och du har svårt att gå rakt fram.

Det är svårt att förutspå nästa yrselattack.

Så fungerar kristallerna i örat

Det finns kristaller i innerörat. Dessa hjälper till att registrera gravitation och tyngdkraft. När du rör på huvudet så kommer kristallerna i rörelse och vi får information om vårt huvuds läge.

Vid kristallsjukan så har vissa av dessa kristaller hamnat fel eller lossnat. Den som har drabbats av detta kan få en stor yrselkänsla efter att de har rört huvudet kraftigt.

Orsakerna bakom kristallsjukan

Man vet inte varför vissa drabbas av kristallsjukan eller inte. Men man vet att kristaller kan lossna av bland annat ett slag mot huvudet.

Det är vanligast att yrseln kommer när du böjer huvudet sidled eller fram och tillbaka.

Vem drabbas?

Oftast är det kvinnor som drabbas. Sjukdomen brukar debutera i 40-års ålder.

Egenvård

Ha huvudet i upprätt läge och ha det helt stilla. Försök att undvika rörelser framåt, bakåt och i sidled. Yrseln kommer att gå över av sig själv inom en minut men om du rör huvudet kan yrseln komma tillbaka.

Bota kristallsjukan med att vrida på huvudet

Kristallsjukan går att bota med en så kallad repositionsbehandling.

Då vrider läkaren/sjukgymnasten huvudet på ett speciellt sätt så att kristallerna hamnar i hinnsäcken där de senare löses upp. Ungefär 80-90 procent blir botade av detta.

Men även utan behandling så försvinner problemen av sig själv för de flesta.