Öroninflammation

Öroninflammation är en vanlig sjukdom som ofta drabbar barn. Det är en inflammation i mellanörat som gör att man får ont i örat och som ofta ger feber. Öroninflammation läker ut av sig själv men för vissa krävs det antibiotika.


Öroninflammation

Öroninflammation kan ge hög feber.

Vad händer i örat?

En av orsakerna till öroninflammation är en vanlig förkylning. Förkylningsviruset gör nämligen så att slemhinnorna får det svårare att försvara sig mot bakterier. Därför är öroninflammation vanligare under vintern.

Det är när bakterierna förökar sig som det bildas var och trumhinnan blir röd och börjar bukta sig utåt. Innerörat svullnar och det gör ont av både trycket och svullnaden.

Behandling

Ofta går inflammationen över av sig själv efter två till tre dagar. Men i vissa fall kan antibiotika behövas.

Barn under ett år, barn över tolv år och vuxna behandlas nästan alltid med antibiotika, i form av penicillin. Penicillin brukar också behövas om trumhinnan spricker och det rinner ut var.

Smärtstillande

Ibland kan även någon form av smärtlindrande och febernedsättande tabletter behövas.

Ett barn under sex månader ska inte få ibuprofen. Barn under 18 år ska inte använda medicin som innehåller acetylsalicylsyra.

Ha huvudet lite högre upp i sängen

Ofta gör det extra ont i öronen under natten. Det beror på att örat svullnar när du ligger ner. Därför kan det kännas bättre om du har några extra kuddar under huvudet så att blodet rinner ner.

Förebygga för barn

Nästan alla barn har haft öroninflammation någon gång, och en del barn är mer drabbade än andra; så kallade öronbarn. Det kan nämligen vara ärftligt att få många öroninflammationer.

Öronbarn kan ibland behöva få ett rör inopererat i trumhinnan och därmed minska risken för infektioner. Läs mer om det här.

Du kan även minska risken för barn att drabbas av öroninflammation genom att inte låta barnet vistas i rökiga miljöer. Även amning har en skyddande effekt.

Sök vård

Om inflammationen inte går över efter två till tre dygn ska du kontakta en läkare. Detta gäller också om det rinner från örat eller om barnet är mycket litet.